Prenumerera
Prenumerera
Israel - Palestina - Gaza - 2021
By Osps7 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=105293103

Växande Israelkritik i arabvärlden – Biden får intern partikritik för sin neutrala hållning i konflikten

Ett kollegium av muslimska nationer möttes nu på söndagen för att kräva ett eldupphör av Israels anfall mot palestinska civila i Gazaremsan, enligt AP.

57 länder i organisationen Islamic Cooporation gjorde via denna distanskonferens ett försök till ett utrop för en tvåstatslösning mellan Palestina och Israel, där Östra Jerusalem ska bli Palestinas saltelithuvudstad.

Relationen mellan vissa muslimska länder och Israel har återigen försämrats efter en tid av normalisering under Donald Trumps tids om USA:s president. Men nu har denna fredliga dialog brutits i och med nya oroligheter i Gaza.

Irans utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, sade att “This criminal and genocidal regime has once again proven that friendly gestures only aggravate its atrocities.”, enligt AP.

AP skriver dessutom att världen den senaste veckan sett det värsta våldet sedan 2014 mellan Israel-Palestina. Minst 188 personer har blivit dödade av de israeliska flygräderna. Hamas har dödat 8 Israeler. 1 230 personer har dessutom skadats i Gazaremsan under stridigheterna.

Afghanistans utrikesminister, Mohammad Haneef Atmar, sade vid mötet att den olyckliga situation som det palestinska folket utsätts för är ett ”blödande sår” för hela islamska världen. Flera aktörer vid denna videokonferens kritiserade de muslimska länder som förhandlat fram normaliserade relationer med Israel, däribland Bahrain, Morocco och Sudan.

Turkiets utrikesminister, Mevlut Cavusoglu, var en av de starkaste kritikerna av de normaliserade relationerna till Israel.

Den tuffa kritiken mot Israel möjliggörs av att Biden-administrationen vidmakthåller en relativt neutral hållning i konflikten. President Biden har fått en del internkritik inom det demokratiska partiet för detta. Historiskt har amerikanska presidenten stått israel väldigt nära i alla lägen, rapporterar CNN.