Prenumerera
Prenumerera
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35890025

Utvisningsdömda får stanna i Sverige när de vägrar covid-test

För två veckor rapporterade flera alternativa medier att utvisningsdömda vägrade bli covidtestade. Detta resulterade märkligt nog i att utvisningen stoppades. Flera länder, såsom Afghanistan, erfordrar negativa covidtest för att för att släppa in någon i landet, enligt GT.

Men enligt svensk lagstiftning måste detta covidtest ske utan tvång. Utvisningsdömde har nu förstått detta och nyttjar detta för att få stanna kvar i Sverige.

– Många utav de här som vi har i förvar har suttit redan innan pandemin. Så när det drar ut på tiden och man inte går med på pcr-test, att vi inte kan verkställa en person. Till slut måste vi släppa ut personerna, sa Mikael Holmgren tillfällig gränspolischef till GT.

Riksdagsledamoten David Josefsson (M) har i en skriftlig fråga till justitieminister – och migrationsminister Morgan Johansson och kräver en åtgärd för problemet.

Justitie – och migrationsminister Morgan Johansson (S) svarar att det visserligen går att genomföra tvångsundersökningar men då måste synnerliga omständigheter råda. ”Det måste finnas konkreta omständigheter som talar för att den aktuella personen kan vara smittad och finnas en påtaglig risk för att andra människor kan smittas”.