Prenumerera
Prenumerera
Av Rebekah Ho - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17537818

Högsta förvaltningsdomstolen: Påse av nedbrytningsbart material ska skattas som plastpåse

Helsingborgsföretaget Gia har utvecklat påsar som är nedbrytningsbara. Trots detta ska påsarna beskattas som om de vore plastpåsar, enligt en ny dom. ”Det är rent åt skogen”, säger företagaren Åke Rosén till TN. 

Plastpåsen är tillverkad av materialet Biodolimer, vilket är en syntetisk kombination av flera förnyelsebara råvaror. Utvecklingsarbetet har fått pengar ifrån EU:s miljöprogram.

– EU har lagt ner tiotals miljoner i vår utveckling av Biodolomer. Det blir konstigt när EU ger medel för att vi ska utveckla en miljöanpassad produkt som sedan straffbeskattas i Sverige, säger Åke Rosén, grundare av Gaia BioMaterials till TN.

– Efter att skatten på plastbärkassar infördes anpassade vi kassen för flergångsanvändning och testade den hos det statliga forskningsinstitutet RISE och fick den godkänd som flergångsbärkasse, säger han därpå.

Trots att påsen är godkänd av RISE bestlustade skatterättsnämnden att påsen ska beskattas. Gias Materials vände sig till Högsta förvaltningsdomstolen för att få ärendet prövat. Domstolen gick emellertid på skatterättsnämndens linje.