Prenumerera
Prenumerera
stänga ner bensinmack glasbyggd

Nya MSB krav kan stänga bensinstationer på landsbygden – grundar sig inte på riksdagsbeslut

Till juni 2022 måste samtliga svenska bensinstationer rostskydda sina rör och ledningar för att minimera läckagerisker. Dessa krav kommer inte ifrån riksdagsmajoriteten, utan ifrån föreskriver från myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Myndigheten har således agerat på helt eget mandat utan politisk förankring.

500 glesbyggsmackar bedöms vara i riskzon för att behöva hantera sina rör och ledningar, enligt SVT. Många av dessa mackar drivs av lokala ägare med begränsad kapitalstyrka. Investeringarna som behöver komma på plats kan röra sig om över en miljon kronor.

– Näringsidkare kan i värsta fall behöva stänga, säger Bogge Bolstad, affärsutvecklare på Vilhelmina kommun till SVT.

Om dessa mackar stänger kan det leda till stora logiska problem för hemtjänst och räddningstjänst på landsbygden.