Prenumerera
Prenumerera
By robin-root - https://www.flickr.com/photos/robin-root/222328805/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1195045

Regeringen ger ej svar på hur kärnbränsle ska förvaras – riskerar totalt kärnkraftshaveri

Ringhals och Forsmark aviserar att dessa kärnkraftsanläggningar kan tvingas stänga ner inom några år. Ett meddelande skickades till den svenska elbörsen, Nord Pool, i onsdags. Ringhals och Forsmark gick ut med detta meddelande för att informera hur illa ställt det kan bli med den svenska elproduktionen. Det är via Nord Pool elproducenter upphandlar sin el, enligt Tidningen Näringslivet.

”Det är fakta som alla måste få veta”, säger Björn Linde, vd på Ringhals och Forsmark till Tidningen Näringslivet. Anledningen till den eventuella nedstängningen är att regeringen inte ger dem tydliga svar kring hur uttjänt kärnbränsle ska förvaras.

Kärnkratsaktörerna kräver att regeringen och riksdagen fattar beslut i frågan senast den 31 augusti. Frågan gällande lagring av kärnbränsleavfall måste få ett beslut som kan kalkylera och planeras utifrån. Om inte annat är risken stor att fem av Sveriges sex kärnkraftsanläggningar avvecklas till senaste 2028.

– Vi kände oss tvungna att meddela marknaden att vi ser en risk i och med att det fortfarande inte tagits några beslut – det är fakta som alla måste få veta, säger Björn Linde, vd på Ringhals och Forsmark till Tidningen näringslivet.

Björn poängterar även att Sverige tidigare varit främst i världen på att planera slutförvar av kärnkraftsavfall.

Även svenskt näringsliv hållbarhets – och infrastrukturschef, Lina Håkansdotter, har reagerat på situationen.

– Att fatta de här besluten är en ansvarsfråga och då är det hemskt att låta partipolitiska överväganden påverka. Det gör att vi riskerar hela vår samhällsfunktion, säger hon till Tidningen Näringslivet.