Prenumerera
Prenumerera
Astra Zenecas - vaccin - sjukvård - nyheter
© Region Kalmar

Region Kalmar skickar straffavgift till de som vägrar Astra Zenecas vaccin

Region Kalmar kräver 200 kr för de personer som tackar nej till att vaccineras med Astra Zenecas vaccin. En JO-anmälan har nu inkommit mot regionen, rapporterar SVT.

I Kalmar får inte patienten i förväg uppgift om vilken spruta som kommer användas när de blir kallade till vaccination. Först när de är på plats får de den informationen. För den som väljer att avbryta vaccineringsprocessen, exempelvis för att slippa skandalvaccinet ifrån Astra Zeneca, kommer en straffavgift att debiteras. Regionen skickar då en faktura. Ett par som fick fakturan, efter att ha tack nej till ett vaccin, har nu JO-anmält Region Kalmar.

Mannen i paret formulerar sig så här till JO.

”Om jag går till affären för att köpa fläsk men endast blir erbjuden bananer menar jag att jag inte ska kunna faktureras för den vara jag inte gick dit för att köpa, alltså den vara jag aldrig köpte på grund av säljarens/Region Kalmars hemlighållande av produktens namn/märke/ursprung/tillverkare”.