Prenumerera
Prenumerera
Swexit- nyehter - inrikes - coronafond - Gävleborg - Alternativ för Sverige - EU
By European Parliament from EU - Ursula von der Leyen presents her vision to MEPs, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80450556

AfS Gävleborg kampanjar för Swexit – Kritiserar coronafonden, EU:s klåfingrighet och byråkrati

I helgen genomförde Alternativ för Sverige (AfS) Gävleborg ett Swexit-arrangemang. Vid en korsning mellan E4/E16 möter Svenska Morgonbladet ett gäng tappra medlemmar som placerat sig på en gångbro ovanför vägbanan. Inför bilister som kom körandes ifrån Dalarna-Uppsala-Stockholm in emot Gävle, visade de med en färggrann banderoll, var AfS står i EU-frågan.

Vi talar med Ulf Larsson som är kretsansvarig för AfS i Gävleborg.

”Vi är ett arbetslöst län” säger han till oss när vi möter honom denna gråmulna höstdag. Han talar om den coronafond som riksdagen röstade igenom. Detta beslut skuldsätter Sverige som snarare hade behövt lägga sina resurser på den glesbygd som håller på att falla samman, ”ekonomiskt och socialt”, konstaterar han bestämt.

Han poängterar att SD, trots deras kritik mot fonden, inte vill lämna EU för att följaktligen undvika denna bindning till en mångmiljardskuld via unionen.

AfS är det enda ”Swexitpartiet” som finns, menar Ulf Larsson. Många kommuner i Gävleborg är visserligen stödområden, berättar kretsansvarige, ”men detta stöd hade vi lika gärna kunna erbjudit via ett svenskt system, utan att ha avlönade EU-byråkrater som mellanhänder”.

Leaderpengarna som kommer ifrån EU, till svensk glesbygd, går ofta till saker som passa EU:s ”ideolog”, i stället för vad ”denna region behöver.” EU:s gröna taxonomi innebär exempelvis att unionen ger stöd till projekt såsom vindkraft, som förstör naturlandskapet och den Gästrikländska och Hälsingska havsmiljö. Därpå är vindkraften en ineffektiv energiform som bidrar till höga elpriser, säger Ulf.

Därpå berättar han att Gävleborg har en stor del jägare och sportskytte intresserade. EU:s allt striktare regelverk kring jakt och sportskytte ”retar upp befolkningen”. Klåfingrigheten ifrån Bryssel är ett problem, enligt honom. ”Det ska inte vara EU-byråkrater som fastställer i vilken utsträckning som man får jaga. Och rovdjurspolitiken kan inte som nu beslutas av byråkrater i Bryssel som aldrig lämnar storstäderna.”. Alternativ för Sverige vill att jakt ska beslutas om ”lokalt eller regionalt, där problemen finns”.

Ett flertal bilförare tutar glatt åt den skara AfS-aktivister som samlats i helgen för att manifestera sin åsikt.