Prenumerera
Prenumerera
vaccin - astra zenecas
Av U.S. Secretary of Defense - https://www.flickr.com/photos/secdef/50721647742/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97585829

Större risk att dö av Astras vaccin är covid, enligt Norges Folkhälsomyndighet

Norrmän löper större risk att dö av att vaccineras med Astra Zenecas vaccin än att dö av covid-19. Det har Folkehelseinstituttet, som motsvarar svenska Folkhälsomyndigheten, fastslagit, rapporterar VG.

Folkhälsomyndigheten i Norge har tidigare beslutat att inte använda Astra Zenecas vaccin i landet. Norge har valt att dumpa 200 000 doser av detta omdiskuterade vaccin i Sverige, som väljer att använda det på personer över 65.

Sveriges stadsepidemilog, Anders Tegnell, delar inte helt norrmännens uppfattning om Astra Zenecas vaccin.

– Astra Zenecas vaccin har en hög skyddseffekt och minskar kraftigt risken för svår sjukdom och död, särskilt bland äldre och svaga. De inrapporterade fallen av allvarliga biverkningar är sällsynta och rör i de flesta fallen personer under 60 år, sade statsepidemiolog Anders Tegnell häromdagen via folk

Av den anledningen använder Sverige fortfarande detta vaccin.