Prenumerera
Prenumerera
© Polisen / Privat

Media uppmärksammade ”George Floyds” rättegång men inte Tommie Lindhs 20 årsdag

George Floyd var den afroamerikanske mannen som polisen Derek Chauvin råkade ha ihjäl vid ett polisingripande. Enligt vissa källor dog snarare Floyd av den narkotika som han hade i kroppen vid ingripandet. Men denna ledarsida vill egentligen inte döma i en rättegång som hållits på andra sidan Atlanten – det är just därför vi skriver dessa rader.

USA är ett djupt splittrat samhälle på grund av den mångkulturella dynamik som hela federationen bygger på. Det är djupt splittrade Förenta Stater som i grunden tvingades sammanfogas via ett inbördeskrig där förlorarna, sydstaterna, var allt annat än nöjda med utgången och kände sig intvingade i ett alldeles för federalistiskt projekt. Att ett sådant förflutet leder till spänningar råder det inget tvivel om. Men denna polemik är en produkt av den historia och den mentalitet som växt fram i det geografiska område som vi idag kallar för USA. Vi befinner oss i Sverige, i en annan världsdel, men ändå skulle alla svensk media livesända när domen i fallet mot Derek Chauvin lästes upp!

Tommie Lindh var den unga kille på 19 år, hjälte enligt oss, som försökte skyddade en ung tjej från att bli våldtagen och blev därför mördad. Han var ifrån den Härnösand, en traditionell svensk småstad i Ångermanland längst Bottenvikens kust. Den 12 april skulle ha han fyllt 20 år. Han skulle då ha lämnat tonåren bakom sig och påbörjat sitt vuxna liv. Idag är han ett minne blott för att han vågade göra det alldeles för få svenska vågar göra, att stå upp för kvinnor i ett land vars mångkultur avvecklat den kvinnofrid som Birger Jarl instiftade på 1200-talet.

– Föräldrar ska inte tvingas begrava sina barn, säger hans mamma Linnéa Lindh till Aftonbladet.

För hon har rätt, och ett land ska inte tvingas begrava sin stolthet till den grad att detta ska kunna inträffa. Inget land ska behöva förlora sin sammanhållande gemenskap till den grad att nationen faller samman inifrån. Men detta sker när våra medier bevakar andra länder problem och våra sociala institutioner känner större oro för våldet i Myanmar och skottlossningar i Niger än våldet som dödade en 19 åring hjälte ifrån Härnösand.

Ibland kanske människor har en tedens att fokusera på problem på andra sidan jorden för att slippa hantera de utmaningar som finns nära inpå dem!