Prenumerera
Prenumerera
polis - åtalas - skickade inte patrull - vid pågående våldtäkt
CC BY-SA 4.0 WikiaWic

”Hassan” begick flera brott som villkorligt frigiven – dödade 47-åring i bilkrasch

Uppdrag granskning berätta om 20 åringen ”Hassan”, som trots två olovliga körningar inte fick sin villkorliga frigivning tillbakadragen. Därför hade han frihet att fortsätta leva på ett ansvarslöst vis och orsakade efter två uppmärksammande domaren en dödskörning där han körde på en 47 åring man i 180 kilometer i timmen, rapporterar SVT.

Uppdrag granskning skildrar Hassans långa brottshistoria. Under en fyraårsperiod var han misstänkt för 221 brott. Den var hösten 2019 han fick sin villkorliga frigivning. Därpå fortsatta han begå brott i 2,5 månad fram till dödskraschen.

Enligt granskningen ska frivården ha känt till hans fortsatta brottslighet. Två av dessa brott, olovliga körningen, har han dessutom erkänt. Ändå har inte den villkorliga frigivningen påverkats.

Polis och åklagare säger att de saknar verktyg i sådana här fall. För att häkta en person krävs att brottet som begåtts kan ge ett års fängelse, någonting olovlig körning inte ger.
Kammaråklagare Helene Gestrin kommenterar till SVT.

– Det är ett problem att vi inte kan frihetsberöva människor som systematiskt begår brottet grov olovlig körning. Därför att en del av de här individerna begår brott så systematiskt att det egentligen ur samhällsperspektivet vore det enda rätta, säger hon.