Prenumerera
Prenumerera
Tina - förneka förintelsen
Tina Ackertoft Liberalerna / Av Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21511693

Omfattande kritik mot förslag om att förbjuda förintelseförnekande

Flera riksdagspartier är skeptiska till justitieminister Morgan Johansson (S) förslag om att göra det straffbart att förneka förintelsen samt den parlamentariska kommitté han vill bilda för att ta fram en sådant lagförslag, enligt Aftonbladet. Kritik kommer bland annat ifrån Liberalernas ledamot i konstitutionsutskottet Tina Acketoft.(Bild)

– Det går inte att bara slänga in ett förbud. Det förändrar inget i grund och botten, säger Liberalernas ledamot i riksdagens konstitutionsutskott, Tina Acketoft till Aftonbladet.

Ekot rapporterar att även Kristdemokraterna är starkt kritiska mot detta. Miljöpartiet har inte helt tagit ställning med deras ledamot i justitieutskottet, Rasmus Ling, poängterar att de ser förslaget som tandlöst och att de därpå har principiella invändningar mot sådana förbud.

Sverigedemokraterna velar i sitt svar men har i grunden samma inställning som Miljöpartiet.

– Vi ser förintelseförnekelse som en vedervärdig hållning, samtidigt tror jag det är en farlig väg att gå att göra inskränkningar i grundlagsstadgade yttrande- och åsiktsfriheter, säger Aron Emilsson, Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson till Ekot.