Prenumerera
Prenumerera
Martin Linder
Martin Linder, som är ordförande för tjänstemannafackens samlingsorganisation, PTK. Av Mikaels66 - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48365998

Allt fler ekonomitjänster rationaliseras bort – nya las-överenskommelsen möjliggör omställning

Hälften av de enklare kontorsjobben inom ekonomiområdet är på väg att försvinnande på grund av automatisering de kommande åren. Unionen tror att detta kommer att ske inom en 5-årsperiod.

Redovisningsekonom, löne- och personaladministratör och ekonomiassistenter är några av yrkeskategorierna som facket tror kommer försvinna.

Den kontroversiella las-överenskommelsen mellan PTK och Svenska Näringsliv innebär visserligen en försvagad anställningstrygghet men erbjuder ett mycket starkare omställningsstöd. PTK är tjänstemannafacketens samlingsorganisation och dess ordförande Martin Linder kommenterar situationen.

– Om man bara lutar sig tillbaka finns en risk att de här jobben försvinner, säger han enligt Fplus.

Det gäller att nu vara proaktiv och ge människor en chans att ställa om, något las-avtalet underlättar, inte bara vid nedskärningstider, enligt Linder.

Han poängterar även att avtalet ger individen fler möjligheter att kräva kompetenslyft under pågående anställning, något som han tror kommer snabba på omställning när rationaliseringen så kräver.

PTK är en samlingsorganisation för tjänstemannafacken där bland annat SACO, TCO och Ledarna ingår. Martin Linder är i grunden akademiskt skolad marknadsekonom.

Arbetsuppgifter som Unionen bedömer kommer minska kraftigt de närmaste 5 åren.