Prenumerera
Prenumerera
Israel - valfusk
By Israel Defense Forces - Prime Minister and Defense Minister at Weaponry Display, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34383247

Spänningen ökar mellan Israel och Iran

Spänningen mellan Israel och Iran ökar återigen. För någon vecka sedan framkom det att Iran påbörjat anrikningsprocesser av uran vid en av sina kärnvapenanläggningar, som Svenska Morgonbadet skrev en kort notis om.

I tisdag utsattes det israeliskt ägda fraktfartyget Hyperion Ray för en robotattack utanför Omans kust, som hämnd för ett anfall mot ett iranskt fartyg i röda havet. Detta skedde samma dag som Iran aviserade att man skulle expandera anrikningsprocesserna av uran till nivåer som närmar sig den kapacitet som möjliggör nya kärnvapen, enligt SvD.

Vissa bedömare försöker påstå att Netanyahu använder denna eskalering för att vända blickarna bort ifrån hans egna politiska bekymmer.

– Netanyahu gör det för att skapa en kris och en känsla av att det är en nödsituation. På så sätt kan han avleda uppmärksamheten från sina egna problem och försöka locka de högerpolitiker som ogillar hans maktfullkomlighet och korruption, att stödja honom, säger Yossi Melman, som är underrättelseanalytiker till Svenska Dagbladet.