Prenumerera
Prenumerera
jobben - vårbudhet - ekonomi - nyheter
Av Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74747096 / Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62612235

Jobben i fokus när vårbudgeten presenteras – Svantesson (M) kritisk till offentligt finansierade jobb

Under torsdagsmorgonen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens vårdbudget som hon nu lämnat in till riksdagen, enligt SVT. På pressträffen därpå poängterade hon starkt att den fråga som genomsyrar budgeten är ”jobben, jobben och jobben.”

Regeringen vill storsatsa på jobben och näringslivet, menar finansministern som dessutom vill stötta människor till att ställa om i sin yrkesroll. En viktig grupp som nu kommer att få extra mycket stöd är de unga, enligt den socialdemokratiska vårdbudgetens andemening. Olika arbetsmarknadsinsatser får exempelvis stora ekonomiska tillskott.

– Vi vet att många ungdomar har drabbats i kristider, sade finansminister under presskonferensen.

Totalt handlar det om satsningar på 45 miljarder och de största posterna berör givetvis coronakrisens problematik.

Moderaterna är emellertid skeptiska till om dessa förslag ger någon effekt.

– Om man fortsätter göra som man alltid gjort, då kommer arbetslösheten vara vårt absolut största problem under flera år, säger Elisabeth Svantesson i SVT:s Morgonstudion.

Moderaterna ser snarare skattesänkningar på arbete som den rätta vägen att gå och anser att arbetsmarknadsåtgärder allt för ofta bara skapar tillfälliga jobb som staten finansierar ifrån en redan ansträngd statskassa.