Prenumerera
Prenumerera
vaccin - astra zenecas
Av U.S. Secretary of Defense - https://www.flickr.com/photos/secdef/50721647742/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97585829

Ännu ett covid-vaccin pausas – blodproppar

Covidvaccinet Janssen väntades komma till Sverige inom kort för att fylla på våra lager. Vaccinet ifrån denna tillverkare har emellertid mött bakslag i USA. Hittills har sex kvinnor drabbats av blodproppar samt låga halter blodplättar efter att ha fått preparatet injicerat.

 

– Vi får avvakta EMA:s utvärdering, skriver Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström, till Aftonbladet.

USA:s läkemedelsmyndighet, FDA, beslutade under dagen att detta vaccin, av tillverkaren Johnson& Johnssons per omgående tas ur bruk tills vidare utredning genomförts, enligt New York Times.

New York Times uppger att stoppet beror att på att dessa sex kvinnor fått kraftiga reaktioner i nära anslutning till att det tagit vaccinet. Kvinnorna som har drabbats är mellan 18 och 48 år och därmed en bit ifrån den ålder när blodproppar borde vara vanligt förekommande.