Prenumerera
Prenumerera
Försäkringskassan - brott - bidrag - invandrare
© Försäkringskassan

Återbetalningskraven ifrån försäkringskassan ökar

Summan av de återbetalningskrav som Försäkringskassan kräver växer för varje år. 2020 var ett rekordår och det vanligaste sättet att lura systemet är genom att fejka en äktenskapsskillnad för att ta ut mer stöd kring boendet. Bostadsbidraget och underhållsstödet kan då fördubblas.

”På så sätt kan man få dubbelt bostadsbidrag och underhållsstöd om man har barn, trots att man bor tillsammans”, säger Peter Fausö som är områdeschef för södra Sverige på Försäkringskassan, rapporterar SVT.

När en äktenskapsskillnad fejkas ordnar socialtjänsten en extra bostad åt paret och bidrag kan därefter sökas.

Enligt data ifrån riksdagens utredningstjänst finns 675 000 invandrare som lever på försörjningsstöd idag.

Bild från SVT