Prenumerera
Prenumerera
Liberalerna - Sverigedemokraterna
© Riksdagen

Sabuni i Podintervju: Vill helst se att SD åker ur riksdagen – Vill motverka ”ytterkantspartier” via borgerlig regering

Nyamko Sabuni uppvisar allt mer hur splittrat hennes parti är genom sitt eget uppträdande. Trots att hon drivit igenom ett närmande till Sverigedemokraterna vid Liberalernas partiråd verkar detta bara vara av taktiska anledningar. i en podsändning hos nättidningen Kvartal säger hon en del som väcker uppmärksamhet.

Under intervjun med Kvartal säger hon tydligt att…

– Helst skulle de inte vara representerade i parlamentet. Men nu är de i parlamentet, säger Sabuni.

Isoleringstaktiken mot Sverigedemokraterna har onekligen inte fungera, säger hon även under intervjun. I stället vill hon se en borgerlig regering som kan lösa de samhällsproblem som medborgarna lyfter fram. På så vis hoppas hon att ”ytterkantspartier” som Sverigedemokraterna ska kunna förlora i väljarstöd.

– Medborgarna upplever de här problemen i sin vardag. De upplever att etablerade partier inte gör tillräckigt, säger hon till Kvartal.

– I det samarbetet vi är i nu är vi förlamade och låsta, konstaterar hon därefter i podintervjun att de lär förhålla sig till situationen att SD just nu sitter i riksdagen.

Den stora frågan är om Sverigedemokraterna vill samarbete med en borgerlighet som formas för att på sikt motverka dem.

Det är fullt tänkbart att Sabuni gör dessa uttalanden för att bli sams med den SD-kritiska falangen inom partiet som med all sannolikhet blir starkare på höstens partistämma än under partirådet. Under en partistämma har gräsrötterna mer inflytande och enligt flera källor är pariets gräsrötter och väljarbas mer SD-kritiska än partiledningen.