Prenumerera
Prenumerera
Ekobrott - insider - Nordea
© Ekobrottsmyndigheten

Chef inom bankväsendet åtalas för insiderbrott

Idag väcks åtal mot sex personer för grova insiderbrott, däribland en chef på Nordea.

Den misstänkta aktiehanteringen ska ha skett vid sex tillfällen åren 2016–2020. Nordeachefen ska ha delat med sig av insiderinformation till en kontakt som i sin tur spridit den vidare. De samtliga har då vid 6 tillfällen handlat utifrån kunskap som övriga marknaden inte haft kännedom om, rapporterar Avanza.

Den bankanställde och hans kamrat är huvudmisstänkta i ärendet.

– ”Han och hans kamrat är de huvudmisstänkta i ärendet. Brottsligheten kan anses som allvarlig då den har skett systematiskt över flera års tid och med tanke på den bankanställdes särskilda ställning. Han har varit uppsatt i insiderförteckningar vid samtliga åtalade affärer, vilket innebär att han varit i högsta grad inblandad i transaktionerna” säger förundersökningsledare och kammaråklagare Pontus Hamilton i torsdagens pressmeddelande. säger förundersökningsledare och kammaråklagare Pontus Hamilton på Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare i ett uttalande, skriver Avanza.