Prenumerera
Prenumerera
© Patrik Svedberg, Personerna i bilden har ingen koppling till artikeln

Förnedringsrån och mordförsök: Gärningsmännen får drygt 2,5 års sluten ungdomsvård

I oktober rapporterade Svenska Morgonbladet att en 16 åring pojke sköts i bröstet i Borås efter att ha tvingats klä av sig under förnedrande former. Han tvingades fly för sitt liv genom att hoppa i vattnet, enligt SVT.

Pojken ska ha tvingats klä av sig innan han sköts och flydde genom att hoppat i Öresjöns vatten för att simma ifrån platsen. Enligt Aftonbladet besköts han under tiden han simmade därifrån.

Nu har domen fallit mot de två gärningsmännen med utländsk bakgrund. De båda är klasskamrater som idag är 17 respektive 16 år gamla. Bägge nekar till brott men Borås tingsrätt bedömer att den bevisning som åklagare lagt fram räcker till en fällande dom.

Duon döms för försök till mord och en del annan brottslighet. Den ena av dem deltog exempelvis i en brutal misshandel av en hemlös svensk man på en buss i Borås i augusti 2020.

Men tingsrätten tar hänsyn till gärningsmännens ålder och sätter påföljden för all brottslighet till sluten ungdomsvård i 2 år och 8 månader för den ena av dem. Tingsrätten anser att det erfordras ”synnerliga skäl” för att döma dem till fängelse. Båda får således straff av liknande längd hos den slutna ungdomsvården.

Offret i sin tur tvingas leva under jorden med särskilt skydd då det en föreligger en hotbild mot honom. Förövarna har samröre med den organiserad brottsligheten.

Källa: Borås Tidning