Prenumerera
Prenumerera
Solna kyrkogård - våldtäkt - invandrare - hovrätten
Av Raphael Saulus - Eget arbete, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9949967

Kyrkogårdsvåldtäkten i Solna: Hovrätten sänker straffet för ena förövaren

Under nio timmar av skräck utsattes två minderåriga pojkar för våld, knivhugg och våldtäkt på Solna Kyrkogård. De trodde med största sannolikhet att det skulle bli dödade den natten. De hela hände i augusti förra året.

Idag föll hovrättens dom. Hovrätten gör inga större nytolkningar av gärningsförloppet. Men till allmänhetens besvikelse höjs inte de åtalades straff. Den yngre av de två åtalade, en myndig 19 åring, får till och med sitt straff sänk. Den äldre av gärningsmännen som var 21 år vid dådet fick sitt tidigare straff fastställt på nytt av hovrätten.

Det hela började som ett rån men omvandlades till en tortyrliknande misshandel med sexuella inslag. De två pojkarna begravdes till och med levande.

– Jag kände liksom hur liksom allting bara rinner. Typ som jag skulle duscha fast i blod, sa den ena av brottsoffren efteråt.

I tingsrätten dömdes 18-åringen, som nu fyllt 19 år, till fem år och sex månaders fängelse för grov våldtäkt, människorov, grov misshandel, rån, övergrepp i rättssak, narkotikabrott, olovlig körning, ringa stöld samt ringa narkotikabrott.

21-åringen dömdes till nio års fängelse för grov våldtäkt, människorov, grov misshandel, rån, övergrepp i rättssak och narkotikabrott.

19 åringen fick sitt straffs sänkt av hovrätten då det råder delade meningar kring om han egentligen deltog i de allra grövsta övergreppen, enligt Aftonbladet.

Gärningsmännen har utländsk påbrå men har inte dömts till utvisning av någon rättsinstans.