Prenumerera
Prenumerera
Högsta domstolen - sexualbrott - straffrabatt
Av Tage Olsin - Eget arbete, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=112233

Allt fler poliser och åklagare ifrågasätter straffrabatten – särskilt kring sexualbrott

Flera poliser och åklagare känner frustration över att de inte kan stoppa återfallsförbrytare. Straffrabatten är allt mer ifrågasatt av åklagare som känner sig maktlösa i detta system.

En granskning som Sveriges Radio genomfört, visar på att sexualbrottslingar allt för ofta kan sitta av sina straff för att sedan komma ut och begå liknande brott igen. Ibland sker det dessutom mot samma brottsoffer.

Exempelvis skildrar granskningen en man som dömdes för 44 olika brott vid 4 tillfällen. Han kartlade unga tjejer och deras bilder på näter för att utpressa sig till sexuella handlingar. Amanda 14 våldtog han 4 gånger enligt granskningen. Men efter att han avtjänat sitt fängelsestraff fortsatte han trakassera samma tjej med att sprida de nakenbilder han redan hade tillgång till.

SR pratade med flera poliser och åklagare som anser att påföljdssystemet behöver förändras. Kammaråklagare Helene Gestrin bedömer att ett stort problem är den svenska straffrabatten.

– Ett problem där är att ju att om man begår många sexualbrott mot barn via internet så blir den inbyggda straffrabatten ganska stor, när man döms för många brott samtidigt. Om man döms för trettio sexualbrott eller tio sexualbrott gör ofta inte så stor skillnad för påföljden, säger Gestrin till SR.