Prenumerera
Prenumerera
CC BY-SA 4.0 Wille Öhgren

Liberalerna: Krav på Sabuni om att tona ner SD-flirten – Åkesson kritisk – partiet riskerar att splittras

Flera toppolitiker inom Liberalerna uppmanar nu Sabuni att rädda partiet. Gunnar Nordmark är en av dessa partitoppar och är ordförande för Liberalerna i Kronobergs län.

Han vill att partiledaren tänker om.

”Det är nödvändigt att nå en bredare överenskommelse än vad vi gör nu för att Liberalerna ska överleva som politisk kraft i Sverige”, säger han enligt Di.se

Liberalerna ska på sitt partiråd nu på söndag ta beslut på om de efter valet 2022 kan acceptera att ingå i en borgerlig regering som tar stöd utav Sverigedemokraterna. Partistyrelsen hoppas på att samtal med SD ska möjliggöras. Gunnar Nordmark är dock orolig över att en sådan linje kommer leda till att förtroendevalda på lokal och regional nivå lämnar partiet.

Det finns således aktörer inom Liberalerna som vill att Sabuni förtydligar att stödet ifrån SD mer handlar om passivt stöd och inte aktiva budgetförhandlingar.

Men Jimmie Åkesson har i Expressen under gårdagen ventilerat sina tankar kring Liberalernas ambivalens. Han är absolut inte intresserad av att ”komma in ifrån sidan”. SD:s partiledare kräver inflytande.

Dessutom anser han att Liberalerna är ett ”meningslöst parti” och det kan då tolkas som att han inte tänker kompromissa eller tona ner SD:s krav för att anpassa sig till dem.

Sabuni sitter i en mycket besvärlig situation. Åh enda behöver hon kompromissa med en väldigt SD-kritisk opinion internt samtidigt som hennes parti har marginell förhandlingskraft och har opinionssiffror som riskerar att hålla i sig om ingen drastisk åtgärd görs.

Enligt vissa källor är risken stor att partiet splittras i två organisationer om partistyrelsens linje går igenom och enligt en Ipso-undersökning som DN beställde är en klar majoritet av Liberalernas väljare emot idén om att samverka med Sverigedemokraterna!