Prenumerera
Prenumerera
© Norwegian

Sveriges regering vill införa ny flygavgift

Sverige kan bli först i världen med en särskild flygavgift.

Förslaget härstammar ifrån Miljöpartiet och innebär förändringar av start – och landningsavgifter på Arlanda och Landvetter. Tanken är att avgiften ska vara differentierad så att flygbolagen betalar mindre desto mer klimatsmarta alternativ de tar fram. Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) påstår att förslaget kommer premiera de bolag som jobbar miljöeffektivt.

– Som första land i världen inför vi nu klimatrelaterade avgifter på starter och landningar så att flyget verkligen kan premiera de bolag som har minst klimatpåverkan. Det här kommer att kunna få stor påverkan för att göra flyget mindre klimatbelastande, säger Per Bolund (MP) till DN.

Bolund menar att flygkunderna dessutom får makt via förslaget och kan få billigare flyg om den väljer de klimatsmarta alternativen.

– Även flygkunderna vill ju att flyget ska bli mer hållbart så det finns ett tryck från konsumenternas sida. Jag tror också att till exempel flygplatserna ser att det finns krav på att flyget måste bli mer hållbart, säger Per Bolund till DN.

Vissa kritiker är oroliga över att om en enskild nation skapar konkurrensförsvårande avgifter vid vissa flygplatser med internationell trafik riskerar landet att internationella bolaget minskar flygtrafiken till just dessa destinationer till fördel för länder utan denna typ av avgift.