Prenumerera
Prenumerera
© Finansinspektionen - Generaldirektör Erik Thedéen

Finansinspektionen återkallar amorteringsfriheten i augusti

Amorteringskravet på bolån som infördes efter finanskrisen 2008 slopades temporärt i och med coronakrisen. Men det enda som detta resulterat i är att hushållen skuldsatt sig mera på annat håll, trots pandemin.

I en debattartikel i DN konstaterar Finansinspektionens generaldirektör, Erik Thedéen, berättar att amorteringsfriheten tas bort i augusti.

När skulderna fortsätter stiga i en miljö som är mer osäker än när amorteringskraven beslutades, är det dags att dra åt bromsen”, skriver han.

Amorteringsfriheten skapades för att skydda vår ekonomi ifrån en kraftig krasch. Problemet nu är att det fortsatta skuldsättningen via blancolån kan göra situationen färre för hushållen och ekonomin.

Coronakrisen är inte över, men som framgår av vår undersökning stiger nu skuldsättningen. Samtidigt rusar priserna på delar av bostadsmarknaden, vilket kommer att leda till fortsatt stigande skuldsättning”, fortsätter Erik Thedéen.

Denna höga skuldsättning har troligtvis tvingat Sverige att hålla en låg räntenivå. Det blir då väldigt svårt för landet att kraftigt sänka räntan vid en lågkonjunktur, vilket gör att Sveriges konjunkturstyrningsvapen avtrubbas.