Prenumerera
Prenumerera
Av Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36515936 / Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32970560

S och MP har slitningar över nya migrationslagen

En ny migrationspolitik måste till när de tillfälliga reglerna snart löpt ut. Regeringens ambition är att den nya lagen kan träda i kraft denna sommar. Innan dess behöver ett nytt lagförslag beredas och lämnas till riksdagen. Regeringens ambition är att överlämna lagförslaget senaste den 8 april.

MP har en mycket liberalare syn på migration än vad S vågar försvara, rapporterar SvD, som i sin tur påstår sig ha källor på regeringskansliet som bekräftar denna konflikt.

Partierna är inte överens om den humanitära skyddsgrunden som finns med som ny formulering och som ska öppnar upp för uppehållstillstånd på humanitär grund.

– Vi har stor tidspress redan, utredningen hade bara ett år på sig och vi fick inte dra ut på tiden, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard till SvD.

MP:s Annika Hirvonen försvarar den humanitära asylgrunden.

– Förslagen ska bland annat göra det enklare för barn och unga att få stanna i Sverige när det finns ömmande omständigheter och utöka möjligheten till familjeåterförening för inte minst hbtqi-personer, sa Hirvonen till SvD.