Prenumerera
Prenumerera
Av Carl Ridderstråle - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73769436

Kasselstrand: Media tiger om den ”skuldsättning” som Sveriges riksdag låter EU skapa

Nästa vecka kommer riksdagen rösta om huruvida EU ska dela ut 750 miljarder Euro till utsatta EU-länder. Enligt EU-kommissionen är detta ett stödpaket som ska hjälpa de europeiska ekonomierna att återhämta sig ifrån krisen. Enligt SvD blir Sveriges bidrag för detta 150 miljarder kronor som då går till EU:s återhämtningsfond.

Vissa kritiker kallar dock detta beslut för ett ansvarslöst skuldpaket medan andra debattörer anser det vara ett coronastöd för länder som nu drabbats av denna lågkonjunktur. Oavsett vilken tolkning vi gör är det emellertid högst troligt att dessa pengar går till unionens svagaste länder och inte Sverige. Skulle en del av dessa pengar gå till Sverige är det ett lån som ska betalas tillbaka i slutet av 2050-talet. En hel generation blir då skuldsatta till en överstatlig institution.

Sveriges riksdag kommer i nästa vecka att med alla sannolikhet rösta ja till detta stödpaket, vilket de facto innebär att svenska skattebetalare är med och delar ut pengar till misskötta länder i Europa. Miljarderna kommer ifrån en EU-kassa som Sverige betalar in stora avgifter till varje år. Sveriges nuvarande EU-avgift ligger på ungefär 35 miljarder kronor årligen, enligt Europaportalen.

Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand ifrågasätter varför etablissemangspartierna accepterar denna resursallokering, i ett uppmärksammat inlägg på som han gjort på Twitter under förmiddagen. (se videon)

Han ställer sig frågade till varför journalisten Anders Holmberg på SVT, som grillat flera ”toppolitiker” på sitt program 30 minuter, väljer att helt blunda när ett så pass skadligt beslut håller på att gå igenom i Sveriges parlament.

”Inte en enda gång har han frågat någon politiker om varför dom kommer att rösta för Sveriges deltagande i det här skuldsättningspaketet”, konstaterar Gustav Kasselstrand.

När vi på Svenska Morgonbladet gör djupa och breda sökningar på nätet hittar vi inga granskande reportage gällande stödpaketet ifrån någon etablerad mediekanal.

”Det är en skuldsättning som saknar motstycke i vår historia…” säger Kasselstrands som sitt tydliga ställningstagande.”…och det här beslutar man utan att det förekommer någon som helst diskussion…”

Alternativ för Sverige är det största partiet som står utanför Sveriges riksdag och har uppvisat opinionssiffror på över 1,5 procent.