Prenumerera
Prenumerera
Av Jan Ainali - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3545951

Kvinna fick inte göra abort på ena tvillingfostret – IVO-anmälde

En gravid kvinna blev ”kränkt” efter att en överläkare nekat henne att göra abort av den enda av hennes tvillingbarn i magen. Hon kontaktad IVO och gjorde en anmälan mot sjukhuset, enligt GöteborgsPosten.

Kvinnan som var i 30 årsåldern för två år sedan visste redan att hon var gravid med tvillingar. ”Av privata och sociala skäl” önskade hon att abortera det ena fostret. Till IVO klagade hon på att hon först fick ett godkännande för detta. Överläkaren på Östra Sjukhuset nekade sedan abort av etiska skäl. Hon uppmanades dessutom att inte söka vård för aborten någon annanstans.

Den kränkte kvinnan anmälde incidenten till IVO som efter en utredning ställde sig på sjukhusets sida. Tillsynsmyndigheten hänvisar till att båda foster var i god hälsa och det därmed saknas andra medicinska skäl för abort.