Prenumerera
Prenumerera
Av Bengt Nyman from Vaxholm, Sweden - DSC_0756, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50276176

EU-regler gör det svårt för säsongssektorn att få stöd under krisen

En ny EU-regel har nu börjat slå mot svenska företaga som söker omställningsstöd.

Inom besöksnäringen livnär sig företagen på att ha ett starkt resultat under en del av året för att leva på det resultatet året ut. Dessa företag kan söka ett omställningsstöd som handläggs av Skatteverket och finns till för att rädda företag som just nu får kraftigt sjunkande omsättning under corona, enligt Arbetsmarknadsnytt.   

På Gotland är sommaren avgörande där merparten av årsintäkterna inhämtas. Men en ny regel ifrån EU har blivit aktuell. Den slår nu stenhårt mot svenska företagare som söker krisstöd.

– Vi har ju så kort säsong med två bra månader som följs med tio månader av minus. Det är något vi har påpekat under hela krisen men utan att få gehör, säger Frida Ganshed på Gotlands förenade besöksnäring till Arbetsmarknadsnytt.

Den säsongsbundna näringen är redan diskriminerad genom att den inte får periodisera för att optimera sökningen vid bidragsstöd. Men nu har det krånglats till ytterliga berättar VD Bibbi Werkelin.

– Nu har man dessutom valt att ta med ytterligare ett kriterium i sin bedömning och det är att om man har ett positivt täckningsbidrag under sökperioden, så minskar det möjligheten att söka. Det ingen har tänkt på är att vi som driver säsongsföretag normalt har stora täckningsbidrag under vår korta säsong för att kunna täcka våra kostnader resterande del av året, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

Branschorganisationen Visita ser med oro på hur dessa nya reglera kan skada för statligt stöd ifrån EU. De anser att det ”finns en stelbenthet” som måste rådas bot på, säger Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson, enligt Arbetsmarkandsnytt.

Vissa verksamheter på Gotland tvingas nu dra ner på verksamhet och personal på grund av komplikationerna kring omställningsstödet.