Prenumerera
Prenumerera
Sabuni Ungern Polen
By http://politik.in2pic.com, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16034848

Tunga motsättningar inom Liberalerna efter Sabunis SD-utspel

Nyamko Sabuni hade redan innan sitt SD-utspel varit ifrågasatt i sitt egna parti. Men nu har hon fått flera tunga partidistrikt emot sig. Flera snabbinkallade möten hålls nu hos Liberalerna runtom i landet denna vecka, rapporterar Aftonbladet.

– Min uppfattning är att vi inte ska öppna dörren för ett parti som vill kasta liberalismen över bord, säger Pär Gustafsson ordförande i Västsverige, partiets näst största förbundet, enligt Aftonbladet.

Tanken är att Liberalernas framtida inställning om SD ska beslutas om på ett partiråd i slutat av månaden. På partirådet har distrikten en avgörande tyngd. Partiledare Sabuni har lagt fram ett förslag till policy där partiet ska kunna öppna upp och föra samtal med såväl Vänsterpartiet såsom Sverigedemokraterna.

Det största förbundet, Stockholm, har redan sagt nej till Sabunis förslag och ungdomsförbundet, LUF, har markerat emot.

Pär Gustavsson som är ordförande för Västsverige har tunga möten framför sig och medger att han funderar på om Sabuni kan sitta kvar som partiledare men vill samtidigt inte gå in djupare i den frågan.

– Det är inte en fråga som jag ska svara på. Men det är klart, jag funderar själv på den frågan och vi har många medlemmar som funderar, säger Pär Gustafsson till Aftonbladet.

Flera distriktsförbund kräver ett extra landsmöte där avgörande frågor måste kunna behandlas öppet.