Prenumerera
Prenumerera
By Hijabis4ever - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15640184

Schweiz röstade för ”Burkaförbud”

Att helt täcka sitt ansikte, av icke medicinska anledningar, kommer att bli olagligt i Schweiz Ett burkaförbud har legat som lagförslag och har nu fått godkännande i en av landets folkomröstning igår, söndag. Med en lite marginal, 51,2 procent av rösterna, vann förbundssidan, enligt Russia Today.

I enlighet med landets direktdemokratisystem kommer konstitutionen nu att ändras för att respektera folkviljan.

Lagförslaget kommer ifrån högerpartiet Swiss People´s Party och presenterades för första gången redan 2015. Islam utpekades inte direkt i lagförslaget som officiellt var riktat mot maskbärande vid demonstrationer för att skydda identitet vid våldshandlingar. Det är den Schweiziska meainstreammedian som döpte lagstiftningen till ”burkaförbud”.

Samma parti lyckades få igenom och vinna en folkomröstning om att förbjuda byggandet av minareter i landet.

Det kommer dock finnas undantag kring förbud. Ansikten kommer att kunna döljas i offentliga sammanhang och detta sker av säkerhetsskäl, klimatskäl och hälsoanledningar. Muslimska kvinnor får dock ha burka på religiösas platser. Lagen reglerar enbart ansiktsdöljande i offentliga miljöer.

Muslimerna är 5 procent av den Schweiz befolkningen och är till stor del skeptiska mot lagen.