Prenumerera
Prenumerera
börsuppgång - banker lyfter
CC BY 3.0 TS Pannhuset, Frihamnen i Stockholm där Stockholmsbörsen huserar, efter flytt ifrån Gamla stan.

Kraftiga uppgångar på världens börser

Stockholmbörsen ångade på med styrka under måndagen och storbolagsindexet, OMXS30, steg till nya rekordnivåer med en nästan 2 procentig ökning vid stängningskurs. Storbankerna tog täten för denna uppgång. Handelsbanken lyfte med 3,5 procent, SEB 3,7 procent och Swedbank med 2,5, enligt Di.se.

Uppgångarna har förekommit värden över och även där har bankaktierna visat vägen. Uppgångarna är troligtvis en produkt av att USA:s president Joe Bidens stödpaket på 1 900 miljarder dollar klubbats igenom av den amerikanska senaten. Förslagets sista revidering ska godkännas av representanthuset under morgondagen.

Den rådande lågkonjunkturen har på detta vis varit märklig. Västvärlden har beskådat omfattande tillväxt tapp men detta till trots haft en stark börsutveckling.