Prenumerera
Prenumerera
© Markus Andersson

Krönikör och konstnär Markus Andersson reflekterar över coronahysterin

Ständigt hörs uttalanden i stil med ”på grund av coronaviruset så har vi inte kunnat träffas”, ”corona stoppade oss från det ena och det andra”, ”corona tvingade mig att lägga om mina sexvanor”, ”den farliga coronan stoppar min styrketräning, bu hu” och så vidare. Är folk telepatiskt kontrollerade av ett mikroskopiskt virus? Eller vad menar de? Det finns inget litet virus i världen som kan styra vårat handlande eller fatta politiska beslut, sådant görs av andra människor! Ingen hindras från att rasta hunden av ett virus, det görs av lagar man tvingas följa, eller rekommendationer man väljer att följa
.
Världsekonomin går fullständigt åt helvete, miljoner företag i konkurs medan pengar, makt och tillgångar koncentreras till några få händer, men det verkar inte besvära flertalet av de menlösa hjon man ser omkring sig. Istället oroar de sig för snuva, halsont och att kanske tappa luktsinnet i några dagar. De oroar sig för avstånd till sin nästa, de tvättar händerna i sprit enligt kvasireligiösa maner, och glor slaviskt på det genomfalska informationsflödet i massmedia. I Argentina, Canada, USA med flera länder har det redan byggts koncentrationsläger, officiellt för att kunna isolera folk anklagade för att sprida smitta. Man torde vara rejält bakom flötet om man inte tydligt ser att avsikten bakom alla dessa frihetsinskränkningar är att skapa ett totalitärt samhälle helt utan rättssäkerhet, mänskliga rättigheter och frihet.
De man trodde var oppositionella tuffingar har visat sig vara veliga syltryggar som stannat i någon sorts mellanposition utan att på allvar sätta ner fötterna och ta ställning mot denna hemska agenda. Något jag funderat på är hur detta är möjligt? Hur är det möjligt att så stora delar av världens befolkning lyder de allt mer absurda påbuden från överheten? Påbud som en medeltidsbonde skulle både fnysa och skratta åt men sannerligen inte åtlyda. Hur kommer det sig? Kanske finns svaret i den stenhårda cyniska indoktrinering vi alla utsatts för sedan barnsben. Propagandaministeriets tentakler som når ut överallt och predikar sitt diaboliska budskap med sådan intensitet att det knappt går att andas. Skola, massmedia och filmindustri har byggt upp ett så starkt konsensus att även många av de som tror sig vara i opposition böjer sig när makten pekar med hela handen. Endast enskilda individer kan numera stå emot den massiva propaganda vi utsätts för 0-24. Sedan tror jag att vi också har en del av svaret i koncentrationen av poliser i moderna stater, vilken är helt unik och vida överträffar även gamla tiders mer auktoritära stater. Runt om i Europa springer polisen omkring och korrigerar folk som inte har munkorg, eller andra som råkar ta en nypa frisk luft fel tidpunkt på dygnet. Polismyndigheten har också sedan länge sett till att få in ”rätt” folk i sina led, slicka uppåt och sparka nedåt är den gällande devisen. Marken var alltså väl preparerad för den totalitära samhällsstyrning vi nu går in i över hela världen. Själv tänker jag att vi ska alla dö någon gång, och att jag själv mer än allt annat fruktar att behöva dö med känslan att jag aldrig försökte göra skillnad.
Mina förfäder och efterkommande ställer hårda krav; för i helvete gör åtminstone allt du förmår, och glöm inte, det är din plikt att ta risker för friheten!
Här är två målningar jag målade för flera år sedan som fortfarande känns aktuella.