Prenumerera
Prenumerera
Bonnesen Swedbank
Birgitte Bonnesen, dansk koncernchef för svenska Swedbank, fotograferad 4 februari 2019 vid ett möte i Malmö...Photo: News Øresund - Sofi Eriksson.© News Øresund - Sofi Eriksson (CC BY 3.0).. .Detta verk av News Øresund är licensierat under en Creative Commons Erkännande 3.0 Unported-licens (CC BY 3.0). Bilden får fritt publiceras under förutsättning att källa anges. .The picture can be used freely under the prerequisite that the source is given. News Øresund, Malmö, Sweden.News Øresund är en oberoende regional nyhetsbyrå som är en del av det oberoende dansk-svenska kunskapscentrat Øresundsinstituttet...www.newsoresund.org..www.oresundsinstituttet.org

Swedbank: Inga skadeståndsprocesser mot Bonnesen eller tidigare styrelse

Swedbank kommer inte att driva en skadeståndsprocess mot bankens sparkade VD Birgitte Bonnesen efter penningtvättsskandalen i Baltikum.

-Det här är ett steg i rätt riktning för att bekräfta att Birgitte Bonnesen och den gamla ledningen inte gjort något fel, säger hennes advokat Per E Samuelson till SVT.

Advokaten, författaren och jur.dr Carl Svernlöv har lett undersökningen och avråder nu den sittande styrelsen att inte driva skadeståndsprocess mot tidigare styrelsen och VD. På en pressträff meddelar nu Swedbanks nuvarande ordförande Göran Persson att han kommer följa advokat Svernlövs råd.

Det är intresseorganisationen aktiespararna som via motion velat driva en skadeståndsprocess via bolagsstämman.

Orsakerna till att ingen skadeståndsprocess drivs är att det är väldigt svårt att bevis en kausalitet mellan olika personers handlingar och hur bankens anseende i olika avseenden tagit skada. Denna kausalitet behöver vanligtvis vara väldigt tydlig för att en skadeståndsprocess ska vinna bifall.