Prenumerera
Prenumerera
Löfven Åkesson Socialdemokratin

Löfven varnar för ett borgerligt samarbete med Sverigedemokraterna

I ett Facebookinlägg varnar Stefan Löfven för ett samarbete mellan M, SD och KD. Statsministern säger att alternativet till fortsatt S-styre är en högerkonservativ regering som blir beroende av SD. Han definierar SD, i sitt inlägg, som ”ett arbetarfientligt högerparti sprunget ur vit makt-rörelsen”.

Stefan Löfven påstår att ett SD-inflytande över en borgerlig regeringsbudget kommer ge partiet ett inflytande över den politiska och ideologiska inriktning som en sådan regering vidmakthåller.

”Budskapet är tydligt: Sverigedemokraterna kommer inte att bli passiva röstboskap åt Ulf Kristersson. Och varför skulle de? Det är uppenbart att en högerkonservativ regering är helt beroende av Sverigedemokraternas stöd. Vad kommer Ulf Kristersson gå med på, var går gränsen för vad han kan acceptera för att få regera?”, skriver Löfven.

Löfvens utspel är troligtvis en reaktion på att ett visst närmande gjorts mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna.

I en SVT-intervju i januari konstaterar Ulf Kristersson att Sverigedemokraterna alltmer anpassat sin retorik till den grad att Moderaterna ser ett samarbete som tänkbart. Moderaterna är emellertid inte intresserad av att släppa in SD i regeringen men vill i stället föra dialog med dem kring enskilda sakfrågor.