Prenumerera
Prenumerera
Rikspolischef sprängningar aktuellt inrikes
By Joakim Berndes - Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46384651

Fler sprängningar och gängkriminella – trots fler fängelsedomar – Rikspolischefen erkänner

En hel del gängledare sitter idag i fängslade efter polisiära insatser. Men enligt rikspolischefen Anders Thornberg är detta av mindre betydelse då Sverige hela tiden importerar utanförskap, enligt Ekot.

– I takt med att vi inkapaciterar fler och fler så hjälper inte det fullt ut om inte rekryteringen till de kriminella kretsarna avbryts. Det är väldigt stor påfyllning av ungdomar hela tiden, säger rikspolischefen till radion.

De kriminella har numera en kommunikationsstruktur som dessutom göra att nya element fort kan införlivas i deras organisationer. I Frankrike har polisen upptäckt en app som den undre världen i princip använder för att styra sina nätverk och beställa tjänster av olaglig karaktär med.

– Det är fruktansvärt att lyssna på det här, man beställer ett mord ungefär som man beställer en pizza, och man trodde att man kunde prata klartext, säger Anders Thornberg till Ekot.

Thornberg noterar att det i grund och botten finns nyrekryteringar av ungdomar och att denna rekryteringsyta växer.

Förorterna är avgörande baser för denna rekrytering och dessa blir allt fler och alltmer delar i ett parallellsamhälle.

Polisen i Stockholm flaggade redan under förra mandatperioden att ungdomsgängen blev allt fler. Operation Rimfrost blev då politikernas svar på den växande oron. Rimfrost sjösattes i november 2019 och hade som tydligt mål att stoppa den gängrelaterade brottsligheten. Det mätbara huvudfokuset var att reducera morden och sprängningarna, enligt DN.

Trots insatsen ifrån polisen kunde brottsförebygganderådet konstatera att sprängningarna ökade 2020. Enligt den Moderata riksdagsledamoten, Alexandra Anstrell, fortsätter andelen allmänfarliga brott och sprängningar att öka. Detta konstaterande gjorde hon i en skriftligt förfrågan till regeringen i förra månaden.

Skjutningarna och skjutningar med dödlig utgång växte även de i antal enligt ett konstaterade som SvD gjorde i slutet av förra året.

Det är högst sannolikt att rikspolischef Thornberg har rätt och att lösningen till problemet hör samman med varför det finns allt större rekryteringsbaser till de kriminella organisationerna.