Prenumerera
Prenumerera
By Treehill - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40311005

Svenskarna vill att EU prioriterar kampen mot organiserad brottslighet och terrorism

När den svenska väljarkåren tillfrågades om hur de anser att EU ska prioritera med sin handlingskraft är det två frågor som hamnar högst upp. Det är den organiserade brottsligheten och terrorismen som Sveriges väljarkår vill att EU först och främst ska råda bot på.

Om vi sätter denna rangordning i relation till vad den genomsnittlige EU-medborgaren vill att parlamentet ska prioritera ser vi skillnader. Den genomsnittlige EU-medborgaren vill huvudsakligen att deras parlamenteriker arbetar för socioekonomisk jämlikhet. Datan har framkommit i en opinionsundersökning som Kantar/Sifo genomförde på uppdrag av Europaparlamentet, enligt Europaportalen.

Det är då kanske inte förvånande att Moderaterna 2019 gjort ett bra EU-parlamentsval för att var dem i dessa sammanhang och hamnade på 16,83 procent av väljarstödet, en ca 3 procentig ökning. De gick då exempelvis till val på sloganen ”inga terrorister på våra gator”.

Tomas Tobé var Moderaternas toppnamn till Europaparlamentet och kommenterar det hela såhär.

– Det tror jag kan avspegla sig i den här undersökningen, att lösningar efterfrågas. Vi moderater vill förstärka kampen mot brottsligheten och terrorismen. Inom EU behöver vi stärka Europol, sätta stopp för kringresande stöldligor och inrätta ett nytt anti-terrorcenter, säger Tomas Tobé enligt Europaportalen.

Socialdemokraternas toppnamn i Europaparlamentet, Heléne Fritzon, ser även hon hur detta hör samman med den svenska debatten om brottsligheten.

– En viktigt fråga är handel med vapen. Där har ju EU ett viktigt ansvar för att det inte finns en marknad där gängkriminella kan agera mellan våra länder, säger Heléne Fritzon, till Europaportalen.