Prenumerera
Prenumerera
© Patrik Svedberg

Ny lag begränsar rätten till målsägandebiträde

En lagändring drevs igen, under den tid då Morgon Johansson var justitieminister, som gör att alla brottsoffer i hovrätten inte garanteras målsägandebiträde. Lagändringen trädde i kraft den 1 juli 2018 och tillkom för att kostnaderna för målsägandebiträden kraftigt hade ökat. Nu larmar dock advokatsamfundet att brottsoffer till grova sexuella övergrepp nekas målsägandebiträde, rapporterar SVT.

Kostnader för målsägandebiträden har på de högre domstolsinstanserna halverats från 2016 till 2020 vilket innebär att väldigt många personer blir utan i mål som tas upp i hovrätten.

– Att man inte kan utvärdera en sådan här långtgående lagstiftning för brottsoffren tycker jag nästan är oacceptabelt. Brottsoffren förtjänar bättre, säger Mia Edwall Insulander som är generalsekreterare på Advokatsamfundet, till SVT.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), som även var ansvarigt statsråd då lagändringen genomfördes, har avböjt en intervju med SVT.