Prenumerera
Prenumerera

Krönikör Jack Nilsson: Kristofobin breder ut sig

Det går inte längre att förneka kristofobin och det hatbrott mot kristna som breder ut sig i landet i otäck fart. TV4 gick för två dagar sedan ut med att det skett en fördubbling av antalet hatbrott mot kristna byggnader i Sverige där polisen har svårt att utreda. Antalet hatbrott mot svenska kyrkor har ökat mellan åren 2012-2018. Sammanlagt har polisen fått in 829 anmälningar enligt BRÅ. För vissa låter det kanske inte mycket på sex år men slå ut det på ett år och det blir runt 138 eller 11 i månaden.
Bara det senaste året har det rapporterats om en rad misstänkta hatbrott där bland annat en kyrka i västra Skrävlige i Skåne sju kvällar i rad i augusti utsattes för skadegörelse varpå 35 fönster krossades och en kristusstaty slogs sönder.
För drygt en vecka sedan attackerades den tusenåriga kyrkan i Spånga med tre stycken brandbomber och fyra dagar senare hällde någon brandfarlig vätska på kyrkporten. I december vältes dessutom 300 gravar på norra begravningsplatsen i Solna.
Detta är inget främmande och det ser mer eller mindre likadant ut överallt i Europa numera med Frankrike på första plats. När Frankrike hade det som värst så drabbades tio kyrkor i veckan och med 47 dokumenterade fall bara under februari månad förra året.
Anders Östberg som är riksdagsledamot för Socialdemokraterna menar på att det är en attack mot det svenska kulturarvet och mot kristendomen. Han vill att regeringen fördömer och visar att den här typen av attacker är inte har att göra i vårt samhälle.