Prenumerera
Prenumerera
Coronafond - Eu - Skuldpaket - återhämtningsfonden
Av Wille Öhgren - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84922869

Kan bli Nyval- konflikten mellan S och L kvarstår

Återigen är risken för regeringskris i Sverige avsevärd. Liberalerna hotar att lämna januariavtalet om statsminister Stefan Löfven driver igenom ett migrationsförslag som återigen öppnar upp Sveriges gränser. Istället för att lyssna in Liberalerna riktar Löfven kritik mot dem och hotar med extraval, rapporterar Ekot. Liberalerna ligger långt under 4 procentspärren och kan se ett extraval som ett större problem än massinvandring för tillfället.

Den stora förändringen är att socialdemokraten nu vill införa en ”humanitär skyddsgrund” som kritiker tror kommer hota hela den reglerade invandringen.

Enligt L-ledaren Nyamko Sabuni skulle det också bryta mot januariöverenskommelsen, eftersom mer invandring stör hela budgetplaneringen, har hon tidigare sagt i Expressen.

– Jag önskar inte nyval och definitivt inte i den här situationen. Därför hoppas jag att vi har en klok statsminister som inte vill skapa kaos utan håller sig till vårt avtal, sade Sabuni till SvD i januari.

Ett annat alternativ för majoritet i kammaren är att S. MP och C öppnar upp för samarbete med Vänsterpartiet. Centerpartiet var kategoriskt emot någonting sådant vid regeringsbildande.