Prenumerera
Prenumerera
CC BY-SA 2.0 https://www.flickr.com/photos/qiv/1602332561/sizes/l/in/photostream/ /Av Holger.Ellgaard - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75979562

Fler asylsökande 2021 enligt Migrationsverket – Frikyrkan hyllar utvecklingen

Asylinvandringen väntas öka igen 2021. Invandringen till Sverige fortsätter således att öka och det handlar i regel om lågutbildade personer ifrån tredje världen.

Förra året sökte 13.000 personer asyl i Sverige, men under 2021 väntas den siffran öka till 16.000 personer. Därpå kommer antalet ansökningar om asylförlägning hmnar på 34 000.
Samtidigt landar antalet förlängningsansökningar om asyl på 34.000.
Anhöriginvandringsansökningarna förväntas nästa år att landat på ca 45 000.
Hälften av migrationsverkets totala ärenden handöar dessutom att flertalet av de med uppehållstillstånd söker om medborgarskap.
– Den grundläggande förklaringen till det är att det kom väldigt många människor som sökte asyl under åren fram till 2015. Nu har det gått närmare fem år och då öppnas möjligheten för dem som fått uppehållstillstånd att bli svenska medborgare, säger Migrationsverkets planeringschef Henrik Holmer till TT.
– Vi kan konstatera att 2021 kommer att vara ett händelserikt år inom migrationsområdet. Nya regelverk ska på plats både inom EU och i Sverige, och dessutom återstår det att se i vilken mån vi kan återgå till något slags normalläge. Vi befinner oss mitt i en världsomspännande pandemi vilket gör det svårt att förutspå hur reserestriktionerna som råder kommer att förändras framöver, säger Henrik Holmer i ett pressmeddelande.
De svenska frikyrkorna verkar stå bakom öppna gränser trots att det är huvudsakligen muslimer som invandrar. På sin hemsida skriver exempelvis Evangeliska frikyrkan att:
”Bibeln visar en positiv attityd gentemot invandraren och att därför ska den attityden också vara den kristnes hållning. Hela mänsklighetens historia är egentligen en berättelse om folkvandringar, tvångsförflyttningar och flykt. Så länge historia har skrivits berättas det om hur enskilda eller hela folk tvingats på flykt.”

Den frikyrkliga tidningen Världen Idag hyllade exempelvis en frikyrkopastor i Härnösand som 2020 argumenterade för att ”Jesus var flykting” och att vi därmed måste vara generösa mot asylsökande.

– Jesus var flykting, Abraham var flykting, Moses var flykting och hela Israel var flyktingar. Jag predikade om hur Jesus undervisade att vi ska ta emot flyktingar på samma sätt som vi skulle ta emot Jesus själv, säger pastorn Christian Mölk enligt Världen Idag.