Prenumerera
Prenumerera
Av European People's Party - A23A0032, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80590545

Moderaterna: Skärp arbetskraftsinvandringen – som de själva släppte lös under Reinfeldt

Under en presskonferens idag meddelande Moderaterna att de har en ny linje kring arbetskraftsinvandring. De vill höja minilönen för arbetskraftsinvandrare som idag ligger på 13.,000 kr. På så vis kommer stora delar av denna invandring att upphöra. Moderaterna förslår att den nya minimilönen hamnar på 32.000 kr som då är högre än den svenska medianlönen.

”Det här är en del av den samlade invandringspolitiken. Den måste vara rimlig och inte inbjuda till missbruk”, säger partiledare Ulf Kristersson och tillägger att ”säsongsanställda inte ska träffas av förslagen”. På så vis kommer ändå bärplockare och naturarbetare att kunna konkurrera med svensk arbetskraft.

M:s ambition med förslaget är att försvåra för arbetskraftsinvandring av lågutbildad arbetskraft. Det var emellertid Moderaterna som drev på den reform som 2008 sänkte kraven och möjliggjorde för en stor mängd gästarbetare i Sverige. Denna reform var en del av statsminister Fredrik Reinfeldts liberalisering av den svenska invandringspolitiken.

 

Moderaterna försvarar sin nya hållning med den arbetskraft som finns här i största möjliga utsträckning måste sysselsättas innan mer arbetskraft bjuds in.

”Den arbetskraft som finns i Sverige måste, så långt det är möjligt, användas för att ta jobben här. Varje person som lever på bidrag i stället för att komma i arbete innebär en stor kostnad för samhället”, säger Moderaternas integrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard.

Men alla i den moderata rörelsen är inte positiva till denna nya och stramare hållning. Timbros vd, tillika före detta ordförande för Moderaternas ungdomsförbund, Benjamin Dousa känner olust kring förslaget och Moderaternas nya ton i invandringsfrågan i största allmänhet.

”90 procent av arbetskraftsinvandringen sker till bristyrken och alla yrkeskategorier, inklusive de under medianlön, har ett positivt nettobidrag till statens finanser”, säger han till Dagens Industri.

Även i partitoppen verkar det finnas en ambivalens kring denna nya hållning. I december förra året sa Maria Malmer Stenergard att 2008 års reform ”måste vårdas och utvecklas.”