Prenumerera
Prenumerera
Av Jacques Descloitres, MODIS Land Rapid Response Team at NASA GSFC - MODIS Land Rapid Response Teamhttp://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=3239http://earthobservatory.nasa.gov/images/imagerecords/3000/3239/scandinavia.TMO2003050_lrg.jpeg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31174

Elpriserna i Sverige på rekordnivåer i flera veckor

Elpriserna har återigen nått höga nivåer, såsom under förra året, skriver Svenska Dagbladet. 

Enligt Svenska Dagbladet fluktuerar elpriserna kraftigt denna vinter ifrån dag till dag och håller i snitt en ovanligt hög nivå. En av orsakerna till detta är extremkylan som erfordrar hög energiförbrukning. Därpå finns det en stor underkapacitet i elnätet efter att en reaktor på Ringhals nyligen stängdes ner.

– Först och främst beror det på att genomsnittstemperaturen är fem grader lägre än den vanliga för årstiden, säger elbolaget Tibbers vd Edgeir Aksnes, till Svenska Dagbladet.

DagensPS började belysa detta problem för redan 2 veckor sedan och de konstaterade att situationen för kunder i södra Sverige vilka nu upplever en extremkyla som norrländska kunder är vana vid.

Därpå finns det infrastrukturproblem i elnäten som gör att befintlig el i Sverige inte snabbt kan överföras till där denna el bäst behövs vid ett visst tillfälle.

”Just nu finns en överföringsbegränsning i stamnätet mellan norra och södra Sverige. Det har viss prispåverkan särskilt under topplast”, förklarar Arne Bergvik, chefsanalytiker på företaget Jämtkraft, enligt DagensPS. Han tror att svenskarna kommer behöva leva med detta elpriset ett tag framöver.