Prenumerera
Prenumerera

Hemlösa äldre utsatta i kylan – Tidningen Hem och Hyra: ”nyanlända får förtur” till bostäder

Temperaturen i Stockholm var under 10 minusgrader, nu under natten mellan lördagen och söndagen. Kylans tecken gör sig väl påminda på tågperrongernas frostbitna anslagstavlor, som Svenska Morgonbladets reportrar passerar.

© Svenska Morgonbladet

Vid stationen i Lidingö möter vi ”Oskar” som vill vara anonym. Han är 71 år gammal och hemlös. I natt fick han inte plats på ett härbärge och ska försöka hålla sig varm genom att promenera. När butikerna och tågstationerna öppnar imorgon är hans ambition att hitta lite värme och andrum där. ”En bit mat fick jag via stadsmissionen idag, men härbärgena vad fulla”, säger han med sorgsna ögon och en uppgiven stämma.

2018 dog flera hemlösa i extremkylan, enlig ett reportage i Aftonbladet.

– Vi har förlorat fyra personer bara i år, sade Therese Sowilam, volontärarbetare, till Aftonbladet den vintern. I reportaget belystes även det faktum att den stängda Centralstationen skapar en otrolig utsatthet för Stockholms mest utsatta.

Stockholms Central stänger under natten så där kan inte några hemlösa sova. En del har råd att köpa biljett ner till tunnelbanespåren och kan där övernatta om vakterna väljer att titta bort av medmänsklighet.

© Svenska Morgonbladet

Kylan är visserligen inte lika sträng i år men alltjämt livsfarlig. Därpå har hemlösheten ökat sedan 2018. Förra sommaren publicerades en artikel i forskningsmagasinet Forte där denna trend presenterades mer ingående. Bostadsbristen i Sverige bedöms, enligt Forte, vara en orsak till ökad hemlöshet, även bland personer som varken drabbas av missbruk eller psykisk ohälsa.

– Många tror fortfarande att hemlöshet handlar om social utsatthet, de förstår inte att det för många är rent ekonomiskt, säger Marika Markovit som är senior advisor på Stockholms stadsmission till Forte.

Den kraftiga invandringen har ökat konkurrensen om bostäder och är troligtvis orsaken till detta. Enligt tidningen Hem och Hyra har invandrare förtur till bostäder i nästan hela Sverige. Tidningar menar att 6 av 10 kommuner i Sverige hade en sådan köförtur år 2018. Orsaken till detta är att en ny lag som kom 2016 som än idag gör det omöjligt för kommuner att tacka nej till nyanlända med hänvisning till bostadsbrist, skriver Hem och Hyra.