Prenumerera
Prenumerera
Domstolsbyggnaden i Thüringer Von Lofor - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11045560

Regional domstol i Tysland förkastar vårens lockdown som lagvidrig

Distriktsdomstolen i det Tyska förbundslandet Thuringia har fastställt att den lockdown som här genomfördes i våras var olaglig. En man som genomfört en privat tillställning under lockdownen frikändes av domstolen med hänvisning till grundlagens första kapitel om mänsklig värdighet. Myndigheterna ville döma mannen till kraftiga böter.

Enligt domstolen måste den lagstiftande församlingen i det tyska förbundet, förbundsdagen, ändra själva lagtexten för att denna lockdown och bestraffningarna därtill ska vara möjlig. Det var förbundslandets regering som påkallade lockdownen utan att ha haft stöd i rådande lagtext, rapporterar Independent Sentinel.