Prenumerera
Prenumerera
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Storbritannien fråntar EU-representanten i London sin ambassadörsstatus

Storbritannien vägrar att ge full diplomatisk immunitet och status till EU:s representant i landet, Joao Vale de Almeida. Traditionen har hittills varit att ge EU:s representant den status som en ambassadör skulle ha givits enligt Wienkonventionen ifrån 1961. Storbritanniens utrikesdepartement har tagit det här beslutet enligt RT.

Denna nya hållning blir en post-Brexit attityd som gör att Storbritannien uppvisar en hårdare linje i relationen till EU än 142 andra länder som valt att ge EU:s representant ambassadörsstatus. Unionen har inte officiellt kritiserat Storbritannien för detta beslut men EU:s högsta representant för utrikespolitik, Josep Borrell, har skrivit till utrikesminister Dominic Raab för att uttryck sin ”allvarliga oro” kring det här.

Borell är troligtvis oroliga för att fler länder med stark samhörighet till Storbritannien ta efter. Oron kan givetvis berör länder som är del av de brittiska samväldet som nu återigen kan växa sig starkt.