Prenumerera
Prenumerera
By Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of America - Donald Trump, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=95662195

Trump benådar Aviem Sella, en Israel som spionerat på USA

Aviem Sella föddes 1946 i Haifa, Israel. Han byggde en karriär inom det israeliska Försvarsmakten där densamme tjänstgjorde som bland annat stridspilot.
Han tog paus ifrån den militära karriären för att studera IT-vetenskap i US på 1980-talet. Under doktorandtiden rekryterade han den amerikanska professorn Jonathan Pollard till att spionera åt Israel. Pollard var inblandad i amerikanska säkerhetsanalyser av sekretessbelagd art.

Pollard arresterades 1985 och dömdes 1987 utifrån sitt eget erkännande för spioneri till livstid fängelse. Aviem Sella lyckades fly till Israel i samband med Pollards gripande. Aviem fick därpå flera prestigefyllda uppdrag inom den israeliska armén medan han dömdes in absentia av USA för 3 punkter av spioneri. Israel överlämnade aldrig honom, ett faktum som skapat en större mängd diplomatisk ttrassel emellan länderna.

Donald Trump har nu valt att benåda Aviem Sella för spionagebrotten, skriver Jerusalem Post.