Prenumerera
Prenumerera
Av Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87312534

Ryssland vill tvinga de sociala mediaplattformarna att respektera yttrandefriheten

Ryssland har nu reagerat på nätjättarnas ”godtyckliga” agerande och anser att detta behöver kontrolleras via lagstiftning, uppger den ryska nyhetsbyrån Tass. Medan den svenska regeringen försvarar dessa yttrandefrihetsinskränkningar och nedstägningen utav kontroversiella konton tar Ryssland fighten för det fria ordet.

Att nätjättarna tog sig friheten att stänga ner Donald Trumps konto måste bli en tankeställare för politiker och medborgare, menar Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov.

– Det är uppenbart att företag som tjänar pengar på att fungera som en plattform för ett stort antal människor måste uppfylla vissa skyldigheter. Dessa skyldigheter måste regleras, säger han, enligt den Ryska Nyhetsbyrån Tass.

Kreml menar att de sociala mediajättarnas beteenden de senaste dagar är ett problem för hela demokratin och Putinadministrationen anser att politiker och allmänhet allt mer behöver reflektera kring vilka dolda dagordningar som döljer sig bakom nätjättarnas uppträdande. Rysslands inställning är att företag vars makt överskrider samhällets informationsstruktur ska påtvingas skyldigheter via nya lagrum.

Sverige digitaliseringsminister Anders Ygeman hyllar snarare hyllade nedstägningen av Donald Trumps konto, rapporterar Dagens Nyheter.