Prenumerera
Prenumerera

EU: Mask blir godkänd människoföda

Klimatrörelsen har länge kämpat för att vi människor allt mer ska vilja äta insekter. De har nu fått ett stort genombrott då EU:s livsmedelsmyndighet beslutat att mjölmask är säkra att äta.

Högskolan i Kristianstad skapade i våras en klimatsmart kokbok. Här presenteras maskar och insikter som ”delikatess” inom den kulinariska sfären. Boken heter ”Insekter som kulinarisk delikatess” och är publicerad 2020.

Det svenska livsmedelsverket har visserligen inte godkänt handel med insekter med enligt källor är detta under förändring. EU:s livsmedelsmyndighet EFSA har av någon anledning slagit fast att mjölmasken är godtagbar föda. Mjölmask är de facto mjölbaggar i larvstadiet.

– Den här första EFSA-riskgenomgången av en insektsart som nytt livsmedel kan bana väg för det första EU-omfattande godkännandet, säger forskaren Ermolaos Ververis på EFSA till Guardian.