Prenumerera
Prenumerera

Krönikör Jack Nilsson: Censuren och angiveriet förstör vårt samhälle

Jag har länge varnat för den grova polarisering som växt fram där människor slår upp olika läger och håller sig till sina. Ett samhälle där värdegrunden går före och allt som tär på ens världsbild är konspiratoriskt, hatiskt och ren extremism. Privata grupper skapade enbart för att förstöra oliktänkandes liv och en censur som är påtaglig. Det börjar allt mer likna det angiverisamhälle jag tidigare skrivit om. Jag har även varnat för häxjakten och för det faktum att vi går mot en mörk tid. Det är inte bara i Sverige utan det ser likadant ut runt om i världen. Vi lever i en orolig tid där ingen tycks få sticka ut utan alla skall rätta sig i ledet och nicka tills var och en får permanenta nackskador – ungefär så som svenskar blivit upplärda under en väldigt lång tid.
Det är hemskt att bevittna censuren och där vi förväntas följa ett regelverk som ändrar sig från dag till dag och fungerar olika beroende på vem du är. En klick som skall bestämma vad som är sant eller inte. Vår digitala frihet går mot digitala diktaturfasoner och det är inte kul längre. Många av oss har förlorat fantastiska kontakter de senaste dagarna då de antingen stängt ner och bytt plattform eller helt enkelt gett upp.
Jag tycker heller inte att det är kul men fortsätter så länge det går. En stor del av mitt författande går till spillo då mycket av det raderas utan varning. Jag är övertygad om att dessa ”fact-checkers” och anställda på FB är politiskt påverkade. Många viftar bort det med den enkla förklaringen att Facebook och Twitter är privata företag som själv sätter spelreglerna men jag köper det inte för det kan inte vara slumpen gång på gång.
Censuren och den grova polariseringen är som sagt värre än någonsin. Det går inte att tala med människor längre då allting är svart och vitt. Good vs evil. Vänster vs höger. Antingen tar du Covidvaccinet och är en fantastisk medborgare eller så är du en mördare, borde hängas och/eller sitta inlåst i ditt hem utan rättigheter resten av livet. Håller du inte med majoriteten så är du en Sverigedemokrat. Har du synvinklar på migrationshaveriet så är du en rasist. Berättar du hur en politiker misskött sin maktposition så ska man genast kolla upp hans partifärg och flytta fokus mot oppositionen. Postar du om ett rån eller en tortyr så får du höra att det begås färre idag. Berättar du om vilka som är överrepresenterade inom ett visst brott så får du höra att svenskar också begår brott. Berättar du om en våldtäkt så är det bara fler som anmäler.
Tyckonomer är många och idag betraktas känslor som fakta. Man har lagt det sunda förnuftet på hyllan och låter känslor styra. Alla ska följa John. Sverige mår inte bra och klimatet är inte sunt. Det är inte kul med sociala medier längre och detta är dessvärre bara början. Tycker ni polariseringen är extrem i Sverige så är det ingenting i jämförelse med USA. Att presidenten blev avstängd från Twitter medan Ali Khamenei får fortsätta sprida sin dynga har inte gjort det bättre utan pekar snarare på vad jag försöker lyfta fram.
Det handlar inte om vad du postar utan vem det är som postar.