Prenumerera
Prenumerera
Statsminister Stefan Löfven Statsrådsberedningen

Löfven kräver mer EU-reglering av sociala medier

Statsminister Stefan Löfven vill använda oroligheterna i USA som ett argument för ytterligare inskränkningar utav svenska yttrandefriheten.

Han vill göra detta via EU:s inflytande och agiterar för nya EU-regleringar kring sociala medier. Detta framkom under veckans partiledardebatt, enligt Europaportalen.

Samtidigt är många europeiska ledare kritiska mot att sociala media-jättar stängt ner tiotusentals konto efter stormningen av Kapitolium i Washington.

– Yttrandefriheten ska inte begränsas av sociala medier, sade en talesperson för Tysklands förbundskansler Angela Merkel i början av veckan, om att president Donald Trump kastats ut från Twitter, enligt Svenska Dagbladet.

Enligt Merkel är det lagstiftare och lagen som ska avgöra vilken information som får spridas, rapporterar Svenska Dagbladet.

Vi på Svenska Morgonbladet motsätter oss både Löfven och Merkels retorik. Det är grundlagen som ska avgöra vad som får spridas och inte enskilda lagar. I en demokrati ska yttrandefriheten vara absolut och denna absoluta rättighet ska stå skriven i en grundlag som ska vara nästintill orubblig, även för våra politiker.